Ze mogen wel weten dat ik ziek ben, maar niet zien. Wanneer u heel ziek bent maakt het verlies van uw haar dan nog iets uit? Ja, héél véél, zeggen de vrijwilligers van de Stichting Puik voor Elkaar!

Madelon Kramer vertelt ....

We weten dat je zelf op 19 jarige leeftijd getroffen bent door kanker, kun je iets over deze verdrietige periode vertellen?
Toen ik de diagnose hersentumor hoorde van de arts, werd het voor mij een hele onwerkelijke tijd. Eigenlijk realiseerde ik mij niet wat er aan de hand was. Je schakelt over op de overlevingsstand en doet er alles aan om de rottijd door te komen.
In mijn tijd (1989) was een haarwerk niet zoals het tegenwoordig is. Zeker jonge meiden zoals ik toen droegen geen haarwerk. Daarom heb ik met een kaal hoofd gelopen, doekjes om mijn hoofd gewikkeld, en probeerde ik het leuk op te fleuren met oorbellen en make-up.
Het was heel confronterend als er mensen je aan zaten te kijken. Hierdoor ging ik minder naar buiten, durfde niet in het openbaar te lopen. Daarom begrijp ik goed dat het heel erg kan zijn om je haar te verliezen. Het is een fantastisch initiatief van Puik voor Elkaar om iedereen de mogelijkheid te geven om een haarwerk te kunnen dragen. Het dragen van een haarwerk geeft meer zelfvertrouwen en zorgt er ook weer voor dat je de strijd tegen deze vervelende ziekte beter aan kan.

Wat was voor jou de doorslag om vrijwilliger te worden bij Puik voor Elkaar?
De doorslag voor mij om vrijwilliger te worden was natuurlijk mijn eigen ervaring met ziek zijn en kaal worden en daarnaast de enthousiaste en tomeloze inzet van de mede oprichtster Lilian van Maanen.

De aanvragen die binnenkomen zijn allen gerelateerd aan kanker, vind je het moeilijk om hiermee geconfronteerd te worden, en wat doet dit met je?
Moeilijk is het niet, je slikt wel eens, dan neem ik een slok water en dan moet je door. Ik kan goed relativeren: Het is dankbaar werk, omdat je de getroffen mensen zo enorm helpt in een lastige periode in hun leven.

Kun je een voorbeeld van een selectie geven die jou erg raakte?
Ja, dat was een selectie van een jong meisje van 11 jaar. De selectieprocedure was heel emotioneel. Het telefooncontact liep via haar vader. Toen hij over zijn dochter begon barstte hij in snikken uit. Het meisje zou twee jaar lang chemo krijgen. Het eerste half jaar is intensief en dan aansluitend anderhalf jaar vervolgkuren. Gelukkig heeft zij een gunstige prognose in het vooruitzicht. Vanwege de emoties van haar vader hebben we de procedure, om voor een pruikje in aanmerking te komen, per mail gedaan. Eerlijk gezegd vond ik dat ook erg fijn. Haar moeder werkt niet en kan daardoor gelukkig goed voor haar dochter zorgen. De familie woont in het oosten van Nederland. De moeder was niet in bezit van een rijbewijs en 2 jaar lang moesten zij naar het Radboud ziekenhuis of naar het Erasmusziekenhuis in Rotterdam. Bij jonge kinderen zie je ook dat het leven van de ouders helemaal op z’n kop staat. Dat maakt het nog schrijnender dan het al is.”

Hoe combineer je het vrijwilligerswerk met je baan en je gezin?
Het vrijwilligerswerk geeft me een goed gevoel en energie, waardoor ik verschillende taken kan managen. Mocht er een drukke periode zijn dat het lastig te combineren is, dan hebben we fantastische andere vrijwilligers die jouw taken dan opvangen.
Mijn kinderen (3 dochters) juichen het ook alleen maar toe dat ik dit doe. Als er vanuit huis begrip voor is, is dat heel erg fijn.

Geeft dit vrijwilligerswerk je voldoening?
Zeker, het is zo fijn om de zieke mensen weer even te zien lachen. Dat willen we namelijk allemaal!
vorige pagina

Help ons

Ieder jaar schenkt de Stichting Puik voor Elkaar vele vrouwen, mannen en kinderen met kanker een gratis puike pruik.

Iedereen,  die als gevolg van behandelingen tegen kanker hun haar (gaan) verliezen en zelf geen pruik kunnen betalen. En daar hebben we uw hulp bij nodig!

Hoe kan u helpen?

  U kunt sponsor worden
  U kunt een puik pruikje kopen
  U kunt een zakenborrel bijwonen
  U kunt een puike lunch organiseren
  U kunt een puike spaarpot plaatsen
  U kunt vriend worden
  U kunt ons als doel kiezen voor uw fonds
  U kunt een puike actie organiseren
  U kunt meedoen aan onze evenementen
  Maar u kunt natuurlijk ook vrijwilliger worden

Meer weten? Lees verder »