Ze mogen wel weten dat ik ziek ben, maar niet zien. Wanneer u heel ziek bent maakt het verlies van uw haar dan nog iets uit? Ja, héél véél, zeggen de vrijwilligers van de Stichting Puik voor Elkaar!

Terugblik op een puik 2014

Dankzij de tomeloze inzet aan de keukentafels van de vrijwilligers van de Stichting Puik voor Elkaar heeft de stichting naamsbekendheid verworven. De groei die hieruit voort kwam was aan de keukentafels niet meer te volbrengen. De Stichting Puik voor Elkaar kan alleen doorgroeien en professionaliseren als er een kantoor wordt geopend. Er werd gezocht naar een geschikte locatie. De keuze voor de huisvesting viel op de Stichting OOK. Stichting OOK geeft optimale ondersteuning bij kanker en heeft inpandig een ruimte waarin meerdere kanker gerelateerde organisaties gehuisvest zijn, genaamd het OOK Centrum. Binnen dit centrum hebben wij een ruimte gehuurd. Gekozen is voor deze locatie aan de zorgboulevard van het Maasstad Ziekenhuis omdat dit een epicentrum is van de gezondheidszorg en mooi centraal ligt in de Randstad. De faciliteiten van dit centrum zijn optimaal. Naast de gemeubileerde kantoorruimte is er ook een vergaderruimte, een receptie, een koffiecorner en WIFI. De open ruimte die wij hebben gehuurd is 5m2, een mooi begin! De 2 betaalde medewerkers die we hebben aangetrokken, werken er ieder 4 uur per week. Dit was voor Puik een grote, maar wel een mooie stap!

Meer dan een pruik
Maar er is meer veranderd. Toen wij in 2009 startte gaven wij mensen getroffen door kanker, die kaal geworden waren door de chemo, een pruik als zij die zelf niet konden betalen. In 2013 besloten we dat het gedeelte eigen risico m.b.t. de pruik ook aan iedereen vergoed zou worden. De pruik moest voor iedereen geheel gratis zijn en dames die borstkanker hebben mochten vanaf toen een BH declareren tot een bedrag van € 75,=. Gaandeweg liepen de leden van de selectiecommissie tegen veel meer problemen aan. Na lang overleg hebben we besloten dat, in zeer bijzondere en schrijnende situaties, andere onkosten aan het bestuur voorlegt kunnen worden (en dus mogelijk vergoedt worden). Dit is vooralsnog alleen voor mensen die al door Puik geselecteerd zijn voor een pruik.

Overzicht aantal pruiken per jaar
In 2013 zijn er 100 pruiken weggegeven, een verdubbeling ten opzichte van 2012.
In 2014 zijn er tot nu toe 120 aanmeldingen binnengekomen. Hiervan waren 5 niet onze doelgroep. Daar wij toch huiverig waren dat het aantal pruiken in 2014 zou verdubbelen en omdat we niet wisten of onze financiële situatie een verdubbeling van het aantal pruiken ten opzichte van 2013 zou toelaten zijn wij begin 2014 gestopt met het actief promoten van Puik bij de ziekenhuizen en media. Wij denken in 2015 mede door de professionelere aanpak te groeien ten opzichte van 2014 en schatten in rond de 150 pruiken weg te geven.

De haarwerkers
We hebben nog steeds een landelijke dekking met 5 aangesloten haarwerkers die allemaal de diensten van Puik aanbieden en met wie we een goede verstandhouding hebben. Ook dit jaar was er een haarwerkersbijeenkomst en waren alle haarwerkers aanwezig bij Haarwerkstudio van de Laar te Hekelingen. Haarwerkstudio van de Laar heeft een bedrijfsbus bestickerd met ons logo. Begin 2015 zullen er nog 2 bussen bijkomen, zodat mensen die niet in staat zijn om naar de haarwerker toe te gaan, geholpen kunnen worden op locatie.

De jaarrekening en de puike inkomsten
Mede na het overleg met Deniece von Harras (NXT Business en oprichter van 010 Zakenvrouwen) hebben wij onze financiële administratie onder de loep genomen. Bij elke afdeling maken we nu op de jaarrekening inzichtelijk wat de baten en lasten zijn. Dit is al te zien op de jaarrekening van 2013 die op de website gepubliceerd is. Verder hebben we hard gewerkt aan de continuïteit van de inkomstenstroom.
Puike zaak; we hebben een aantal vaste sponsoren weten te binden. Puike vriend; we zijn gegroeid in het aantal vrienden.
De puike borrels bij Jolande de Haan en Dorien Perridon hebben dit een enorme boost gegeven.
De puike lunch, het fantastisch leuke idee van Pauline v.d. Ende zorgt voor vele nieuwe vrienden en wordt nieuw leven ingeblazen door Els Sondemeier. Geweldig zo kan de afdeling vriend nog meer vrienden maken. Puike golfdag; een mooie dag was het met prachtig weer, vele bekende bedrijven en ook een aantal nieuwe. Het was een leuke dag met een prachtige opbrengst voor Puik.
Puike spaarpot; er staan nu inmiddels 90 spaarpotten bij bedrijven in de Randstad. Er zijn weer 50 nieuwe spaarpotten aangekocht. Haar doneren; vele lieve mensen hebben hun haren ingeleverd. We hebben er een aantal nieuwe puike kappers bij.
Fondsen; Er zijn 3 fondsen die Puik steunen, Roparun, St. Physico en Ars Donandi. Fantastisch!
Maar ook de puike clubs hebben ons weer goed ondersteund; De clubs zijn ons dit jaar ook weer zeer goed gestemd geweest. LC Schiedam, Quota, Vrienden van Ambacht, Netwerkclub ENC, Zaken op de Rails, de dominee draait door, Stichting Estafetteloop, doel van de clubwedstrijd van Golfclub Strijen, Reis en Proef evenement van Reisbureau Buitenlandsche Zaken, de opening van het nieuwe pand van Smeele & de Blieck en natuurlijk hoe leuk het gehele jaar doel van 010 Zakenvrouwen en het mooie bedrag dat wij mochten ontvangen van het afscheid van Theo Braat, directeur van de BAM. Net voor het einde van het jaar kregen wij het hele leuke bericht dat Herma Timmer en haar vriendinnen voor Puik in de IJssel bij Moordrecht gaan springen “een puike nieuw haar duik” en meer dan 20 spaarpotten bij de winkeliers in Moordrecht speciaal voor deze actie, dus we starten het nieuwe jaar alweer heel goed!

Over de toekomst
Dan kwam het nieuws dat Yvette Romein wilde stoppen als penningmeester. Dit sloeg bij ons in als een bom! Natuurlijk willen wij haar niet kwijt, dus hebben we haar benoemd tot erevrijwilliger. Dit betekent dat zij als enige alles mag maar niets hoeft! Yvette kennende zal zij (een van de oprichters van Puik) zich vast nog gaan inzetten voor Puik. Stiekem rekenen we hier een beetje op. Gelukkig hebben wij een zeer capabele vervanging gevonden en willen jullie bij deze gelijk voorstellen aan onze nieuwe penningmeester Isabel van Gelder.
De professionalisatie van de Stichting Puik voor Elkaar is in volle gang. Naast het handboek dat geschreven is zodat iedereen weet hoe het werkt bij Puik, is er een vrijwilligersbeleid opgezet. Dit heeft geresulteerd in het tekenen van Vrijwilligersovereenkomsten in september van het afgelopen jaar. Iedereen weet waar hij/zij aan toe is. Dat is fijn! Zo kan er veel beter worden samen gewerkt.
Fauzia Mahomed Radja heeft zich met haar bedrijf FM Consultancy gelieerd aan Puik. Fauzia gaat samen met Puik een strategie bedenken en uitzetten om Puik naar een hoger niveau te tillen. En dat is nu al gelukt. Het eerste aandachtspunt was de website, deze voldeed niet meer aan de vereisten van deze tijd. Een hele nieuwe look en feel hebben wij samen met Ron van Brenkelen van Met Opzet en Peter Oostervink van EastEnd Arts gecreëerd. Het nieuwe logo is een profiel van een man, vrouw en kind. Kanker treft het hele gezin. Puik voor Elkaar, dat is met elkaar en voor elkaar. Zoals je kunt zien is de nieuwe website inmiddels online, de layout van alle stichtingsdocumenten zijn in de maak. In het nieuwe jaar zal Fauzia haar plannen met jullie delen.

Kortom Puik is klaar voor een mooie toekomst, waarin we nog veel meer mensen willen gaan helpen.

Ik wil jullie allen, namens het bestuur en alle vrijwilligers van de Stichting Puik voor Elkaar, hartelijk bedanken voor alle hulp, adviezen en sponsorgelden die wij het afgelopen jaar van jullie mochten ontvangen en ik wens jullie hele puike, gezellige feestdagen en een heel gelukkig maar bovenal een gezond 2015 toe!

Lilian van Maanen
Voorzitter
www.puikvoorelkaar.nl


vorige pagina