Ze mogen wel weten dat ik ziek ben, maar niet zien. Wanneer u heel ziek bent maakt het verlies van uw haar dan nog iets uit? Ja, héél véél, zeggen de vrijwilligers van de Stichting Puik voor Elkaar!

Cheqitha kijkt in de spiegel

Cheqitha is een alleenstaande moeder van 40 jaar. Zij woont in Den Haag. Dat het leven niet altijd over rozen gaat kan zij wel bevestigen en deelt haar verhaal met ons. Na een moeilijk leven met veel tegenslagen kreeg zij in 2016 weer een leuke baan. En toen sloeg het noodlot toe. Net nu nadat zij haar leven weer een beetje op de rit had ontdekte ze een knobbeltje. Kort tevoren had een nichtje haar verteld borstkanker te hebben. Het bleek het erfelijke BRCA 1 gen te zijn. En ditzelfde gen trof ook Cheqitha. Na onderzoek bleken er 3 tumoren te zitten in beide borsten. Het eerste wat zij dacht was ”dit kan er ook nog wel bij”. Gesteund door familie en vrienden, ging zij dapper en positief het behandelingstraject in. Zij sprak er openlijk over en gaf zelfs een toespraak in oktober, borstkankermaand. Haar werkgever heeft vanaf het begin tot nu begrip en medeleven getoond, alhoewel haar contract logischerwijs niet meer is verlengd.

Na eerst 3 maanden AC- kuren te hebben gehad, begon ze met de 12 wekelijkse kuren. Hierdoor raak je in de overgang. Klachten als stemmingswisselingen, opvliegers, verdrietige gedachten omdat je weet dat je eierstokken verwijderd gaan worden. En je dus geen kinderen meer kan krijgen! Ook het verwijderen van beide borsten die het zelfbeeld veranderen, veroorzaakten een depressie. Door haar verleden, negatieve mensen en gebeurtenissen werd de depressie versterkt.
Cheqitha kwam in een negatieve spiraal. Natuurlijk had ze haar 13 jarige dochter maar die zat ook in een zware puberteit. Zelf had ze daar niet de kracht voor om haar te ondersteunen. En boos op haar omgeving omdat er geen begrip is wat er echt met je gebeurd! Dat alles bracht haar op een gegeven moment in een sociaal isolement!

De chemo’s waren vreselijk zwaar. Doodziek en natuurlijk haaruitval. Dankzij een lieve kennis Anja, die haar hielp met het aanbrengen van wenkbrauwen en wimpers, kwam zij in contact met de Stichting Puik voor Elkaar. Tot die tijd had zij geen geschikte, betaalbare pruik kunnen vinden en liep zij met een hoofddoekje. De Stichting Puik selecteerde haar en zodoende kwam zij in aanmerking voor een mooie passende gratis pruik. Deze geeft haar meer zelfvertrouwen en dat straalt zij ook uit. Eind maart is zij klaar met haar behandelingen. Er is nog een lange weg te gaan maar de pruik geeft haar net dat duwtje in de rug om in ieder geval met opgeheven hoofd de toekomst weer iets positiever in te zien.


Help ons

Ieder jaar schenkt de Stichting Puik voor Elkaar vele vrouwen, mannen en kinderen met kanker een gratis puike pruik.

Iedereen,  die als gevolg van behandelingen tegen kanker hun haar (gaan) verliezen en zelf geen pruik kunnen betalen. En daar hebben we uw hulp bij nodig!

Hoe kan u helpen?

  U kunt sponsor worden
  U kunt een puik pruikje kopen
  U kunt een zakenborrel bijwonen
  U kunt een puike lunch organiseren
  U kunt een puike spaarpot plaatsen
  U kunt vriend worden
  U kunt ons als doel kiezen voor uw fonds
  U kunt een puike actie organiseren
  U kunt meedoen aan onze evenementen
  Maar u kunt natuurlijk ook vrijwilliger worden

Meer weten? Lees verder »