Ze mogen wel weten dat ik ziek ben, maar niet zien. Wanneer u heel ziek bent maakt het verlies van uw haar dan nog iets uit? Ja, héél véél, zeggen de vrijwilligers van de Stichting Puik voor Elkaar!

Boekenlijst

Hieronder vindt u een aantal interessante boeken over kanker:

    Over Kanker
Een warm boek voor iedereen die met kanker te maken krijgt
De auteurs van Over kanker zijn allen deskundigen die dagelijks — als patiënt, partner van een patiënt of in hun werk — met kanker worden geconfronteerd. Zij geven antwoord op zowel medische als praktische vragen. Daarnaast komen in dit boek steeds de mensen aan het woord over wie het écht gaat: zij vertellen wat het voor hen betekent om kanker te hebben (gehad), over hun goede en slechte ervaringen met de ziekte, over de medische wereld en de mensen om hen heen.
     
  Mamma heeft kanker – Sine Van Mol, Ann De Bode

De mama van Bram en Lise heeft kanker. Hiermee begint voor hen een verwarrende tijd met heel veel vragen en verdriet, maar toch ook met leuke dingen. Samen met mama en papa slaan ze er zich doorheen. Voor kinderen vanaf 9 jaar.

 
     
  Chemo-Kasper en zijn jacht op de slechte kankercellen

Thomas is ziek. Hij heeft kanker. Daarom wordt de hulp van Chemo-Kasper ingeroepen. Samen met zijn vrienden Chemo-Koos, Chemo-Klaas en Chemo-Koen gaat Kasper op jacht naar de slechte kankercellen.

Aan de hand van een eenvoudige tekst en leuke aansprekende stripachtige gekleurde paginagrote tekeningen wordt aan kinderen duidelijk gemaakt wat kanker is, hoe een chemokuur werkt en wat de gevolgen daarvan zijn voor de pati.nt. Omdat de doelgroep jong is, is het zeker de bedoeling dat de tekst wordt voorgelezen. Het taalgebruik is helder en eenvoudig, het uitgangspunt ondanks de ernst van de ziekte, positief. Het vierkante boekje ziet er bijzonder verzorgd en aantrekkelijk uit. Voor kinderen vanaf ca. 5 jaar.
 
     
    Mijn mama heeft bloot haar - Hannele Karthaus

Mama is ziek. Ze heeft een bobbeltje in haar borst. Dat is niet leuk. Mama moet naar het ziekenhuis. Ze krijgt spuitjes om beter te worden. Daarvan krijgt ze bloot haar. En ze moet veel slapen. Heel veel. Mama wordt weer beter! Gelukkig maar.

Hanneke Karthaus schreef en illustreerde dit prentenboek voor jonge kinderen. Ook voor hen is het ingrijpend als mama ernstig ziek wordt. Hoe praat je daar als moeder over met je kinderen? Dit verhaal speelt in op de belevingswereld van kinderen en helpt hen voor te bereiden op wat er allemaal kan gebeuren als mama een bobbeltje in haar borst heeft.
     
    Bergen verzetten (na de diagnose borstkanker) - Hanny Stoffelen

Bijna twee jaar geleden, kreeg Hanny geheel vanuit het niets de diagnose borstkanker.
Haar leven stortte niet in, maar werd wel ineens op z’n kop gezet. Ze had maar één doel: overleven. Het lukte haar om op een positieve manier de strijd aan te gaan met deze ziekte. Ze moest letterlijk bergen verzetten zowel fysiek als emotioneel. Om haar omgeving steeds op de hoogte te stellen van haar genezingsproces schreef ze 25 dagboekjes.
In Bergen verzetten beschrijft ze haar onzekerheden, haar emoties, haar vallen en opstaan en haar rituelen om kracht te verzamelen ondersteunt door opbeurende gedichten, spreuken, en tips voor de kankerpatiënt en de omgeving.
     
  Bella Donna - Eva Snojink

Bella Donna is een fotoboek waarin 102 vrouwen met borstkanker zich letterlijk en figuurlijk blootgeven. Het boek geeft een realistisch beeld geeft van hoe vrouwen er uit zien met één, geen of (een) gereconstrueerde borst(en). Ook vertellen zij hun ervaringen. Dit boek kan je helpen als je voor de keuze van wel of geen borstreconstructie staat.
     
    Werken na kanker – Ragna van Hummel

Dit is een boek voor kankerpatiënten die na of tijdens de behandeling willen blijven werken. Het boek geeft inzicht in de rechten en plichten van kankerpatiënten, laat zien wat zij zelf kunnen doen en wat zij van hun werkgever kunnen verwachten. Ragna van Hummel heeft het boek geschreven, samen met Tia Lücker, Ineke Jungschleger, Maria Hendriks & Malou van Hintum
     
    Het Klokhuis boek over Kanker - Het Klokhuis

Er zijn veel soorten kanker. De meeste kunnen worden genezen, maar niet altijd. Je kunt er ook dood aan gaan. Het is heel moeilijk als iemand in je omgeving kanker heeft. Niemand kan je precies vertellen hoe je daarmee om moet gaan, maar het scheelt wel als je begrijpt wat er dan gebeurt. Het Klokhuisboek over kanker kan daarbij helpen. Behalve veel informatie over kanker – Wat is kanker precies? Wat gebeurt er met je lichaam als je kanker hebt? En wat kun je ertegen doen? – bevat het boek allerlei weetjes, ervaringen van kinderen en praktische informatie zoals adressen van hulpinstanties. De vormgeving van het boek is speels en eigentijds en bevat veel full colour illustraties en foto’s. Kortom: een unieke uitgave over een onderwerp waar we liever niet mee te maken krijgen, maar die onmisbaar is op school en thuis.

Het Klokhuisboek over kanker is gemaakt in samenwerking met het NPS-programma Het Klokhuis, dat in het voorjaar van 2010 vijf afleveringen uitzond over kanker. In de uitzendingen kwamen verschillende aspecten van de ziekte aan bod. Zo is er een aflevering over wat kanker precies is en wordt in een andere aflevering een gezin gevolgd waarvan de moeder borstkanker heeft. Het Klokhuisboek over kanker is handig als naslagwerk voor kinderen én hun ouders die meer willen weten over kanker en kan ook los van de uitzendingen worden gebruikt.
     

    De eentietige bandiet - Josje de Klerk

In dit autobiografische boek vertelt Josje over haar ervaringen met borstkanker. Wat voor effect het heeft op haar, haar man en hun dochter van negen. Met een traan en een lach en schoppend tegen taboes
     
    Borstkanker????? Maar ik ben moeder!!!! - Bianca Barbera

Dit boek bevat het autobiografische verhaal van Bianca, moeder van drie kinderen met een eigen bedrijf. Bianca kreeg op 42-jarige leeftijd borstkanker. Het boek is een bundeling van blogs die zij tijdens haar ziekte schreef.
     
    Ik, het fotoboek dat niet over borstkanker gaat – Michel Grolle

Dit boek van fotograaf Michel Grolle gaat niet over littekens, amputaties of borstreconstructies maar over moed, kracht & charisma. Het boek bestaat uit 67 foto’s van vrouwen en één man die borstkanker hebben of hebben gehad. Michel Grolle wil met dit boek de kracht van de deelnemers benadrukken.
     
    Waslijnen in de lucht - Marita Waterlander

Marita Waterlander vertelt hoe haar leven veranderde toen ze de diagnose kanker kreeg. Gesteund door haar trouwe vriendinnen en vol zorg over haar dochters gaat zij door het proces. Ze beschrijft haar ervaringen met humor. Een bijzonder verhaal, over een enerverende tijd.
     
    Mama's borst is ziek -Hanneke de Jager

Mama is ziek. Want ze heeft een gemeen bobbeltje in haar borst. Een zeer beeldend, vernieuwend en kleurig prentenboek, speciaal geschreven en geïllustreerd voor jonge kinderen die een moeder hebben met borstkanker. Ondanks het beladen onderwerp is het een optimistisch boek, dat duidelijkheid schept en ondersteuning geeft voor kinderen en volwassenen die geconfronteerd worden met borstkanker. Het boek is gemaakt vanuit het perspectief van het kind en alle gevoelens en vragen die daarbij komen kijken. Een troostvol en hoopvol boek, met hier en daar een knipoog! Voor kinderen tot 6 jaar.Een prentenboek voor jonge kinderen met een moeder met borstkanker. In simpele en heldere teksten wordt uitgelegd wat borstkanker is en hoe het behandeltraject eruit ziet. Over een gemeen bobbeltje, chemo, kaal worden en een nepborst. De meest voorkomende fases worden in het boek besproken.
     
    En dan heb ik "HET" "Borstkanker" - Mia de Wildt - Rademakers

Ineens staat je wereld op z'n kop. Je staat onderaan een enorme berg waarvan de beklimming nog moet beginnen. Een ding weet je zeker, ik ga de top bereiken en boven wacht een geweldig uitzicht op me! Een ontroerend verhaal met een knipoog naar de dood, maar vasthoudend aan het leven.
     
    En dan ineens heb je kanker - Shosha Lissauer

Een boek dat bestaat uit 2 delen. Het 1e deel beschrijft de persoonlijke ervaringen van de auteur. Daarin geeft ze ook tips. Het 2e deel bevat gedichten die Shosha schreef tijdens de periode in het ziekenhuis, na haar hersteloperatie.