Ze mogen wel weten dat ik ziek ben, maar niet zien. Wanneer u heel ziek bent maakt het verlies van uw haar dan nog iets uit? Ja, héél véél, zeggen de vrijwilligers van de Stichting Puik voor Elkaar!

Het ontstaan van de stichting

Een paar jaar geleden werd, zo’n beetje op hetzelfde moment, bij twee goede vriendinnen van Lilian van Maanen (oprichter en initiatiefneemster van de Stichting Puik voor Elkaar) kanker geconstateerd. Eén van hen, moeder van twee kinderen, kreeg in 2005 de diagnose borstkanker met een uitzaaiing in een lymfeklier. Ze onderging een borstamputatie, okselkliertoilet en daaropvolgend een chemokuur en hormoonbehandeling, gelukkig met positieve vooruitzichten. Twee weken na de eerste kuur vielen haar haren uit. Ze had al een pruik gekocht, zodat ze niet kaal of met een hoofddoek door het leven hoefde te gaan.

Het kaal zijn had een grote impact op haar. Het maakte dat ze zich nog zieker voelde als ze in de spiegel keek. Ze voelde zich zo kwetsbaar, zo zichtbaar ziek. Het liefst wilde ze wegkruipen. Omdat ze wist dat de kinderen beneden bij het ontbijt op haar wachtten, ging ze douchen, maakte zich op en zette haar prachtige pruik op.
Ineens was ze er weer! De pruik hielp haar, doordat ze er minder ‘ziek’ uitzag voor de buitenwereld, maar natuurlijk ook voor haar (jonge) kinderen. Dat gaf vertrouwen! Ze vond dat iedereen best mocht weten dat ze ziek was, maar niet iedereen hoefde het te zien! Dankzij haar pruik kon zij doorgaan met alles wat ze deed. Ze wilde er net zo optimistisch uitzien als ze zich voelde en ze is er dan ook van overtuigd dat die mooie pruik aan een sneller herstel heeft bijgedragen.
De vriendin was in de gelukkige omstandigheid dat ze een goede pruik kon betalen, speciaal op maat gemaakt. Pruiken zijn duur en de basiszorgverzekering vergoedt meestal maar een gedeelte van de kosten. Lang niet elke vrouw heeft de middelen het resterende bedrag te betalen.

Het onderwerp kwam steeds vaker ter sprake in de vriendinnengroep. Hoe belangrijk het is om een mooie, goede pruik te hebben. Dat iedere vrouw met kanker daar recht op zou moeten hebben, ook vrouwen met een klein budget.
Zo ontstond het idee een pruik te schenken aan vrouwen die getroffen worden door kanker en door de chemokuur hun haar verliezen. Vrouwen die zelf geen passende pruik kunnen betalen. Puik voor Elkaar was geboren!

Missie
Stichting Puik voor Elkaar heeft tot doel pruiken te schenken aan vrouwen die, als gevolg van behandelingen tegen kanker, hun haren verliezen. Pruiken van goede kwaliteit zijn duur en de basiszorgverzekering vergoedt meestal maar een deel van het bedrag. Een aanzienlijk aantal vrouwen kan de extra kosten niet opbrengen. Stichting Puik voor Elkaar is opgericht om deze vrouwen te helpen.
Soms wordt er wel eens getwijfeld of het verliezen van je haar en het wel of niet hebben van een pruik nog wel iets uitmaken als je zo ziek bent. Wij, de vrijwilligers van de stichting, vinden dat het wel degelijk uitmaakt. Een goede pruik kan vrouwen helpen zich een klein beetje beter te voelen in een periode waarin ze juist zo kwetsbaar zijn. Wij vinden het schrijnend dat sommige vrouwen die getroffen zijn door kanker, geen behoorlijke pruik kunnen dragen. Eenvoudigweg omdat zij dit niet kunnen betalen!
Wij willen zoveel mogelijk vrouwen in Nederland een gratis pruik geven. Dat is onze missie en daar gaan we voor. We kunnen dit alleen bereiken door er met zijn allen de schouders onder te zetten. Door puike actie.

Met Elkaar + Voor Elkaar = Puik voor Elkaar!

Help ons

Ieder jaar schenkt de Stichting Puik voor Elkaar vele vrouwen met kanker een gratis puike pruik.

Vrouwen die als gevolg van behandelingen tegen kanker hun haar (gaan) verliezen en zelf geen pruik kunnen betalen. En daar hebben we uw hulp bij nodig!

Hoe kan ik helpen?

  U kunt sponsor worden
  U kunt een puik pruikje kopen
  U kunt een zakenborrel bijwonen
  U kunt een puike lunch organiseren
  U kunt een puike spaarpot plaatsen
  U kunt vriend worden
  U kunt ons als doel kiezen voor uw fonds
  U kunt een puike actie organiseren
  U kunt meedoen aan onze evenementen
  Maar u kunt natuurlijk ook vrijwilliger worden

Meer weten? Lees verder »