Ze mogen wel weten dat ik ziek ben, maar niet zien. Wanneer u heel ziek bent maakt het verlies van uw haar dan nog iets uit? Ja, héél véél, zeggen de vrijwilligers van de Stichting Puik voor Elkaar!

Het ontstaan van de stichting


 

Lilian van Maanen

In 2007 werd, zo’n beetje op hetzelfde moment, bij twee goede vriendinnen van Lilian van Maanen (oprichter en initiatiefneemster van de Stichting Puik voor Elkaar) kanker geconstateerd.
De vriendinnen waren in de gelukkige omstandigheid dat ze een goede pruik konden betalen, speciaal op maat gemaakt. Maar realiseerden zich ook dat lang niet elke vrouw de middelen heeft om een pruik te kunnen betalen. Pruiken zijn duur en de basiszorgverzekering vergoedt meestal maar een gedeelte van de kosten. Dit onderwerp kwam steeds vaker ter sprake in de vriendinnengroep.
Want hoe ongelofelijk belangrijk is het om een mooie, goede pruik te hebben. En iedere vrouw met kanker zou daar recht op zou moeten hebben, ook vrouwen met een klein budget. Zo ontstond het idee een pruik te schenken aan vrouwen die getroffen worden door kanker en door de chemokuur hun haar gaan verliezen. Hoe belangrijk is het voor deze vrouwen, die zelf geen passende pruik kunnen betalen, om weer vol zelfvertrouwen door het leven te gaan? Dat moment was het startsein voor de oprichting van de Stichting Puik voor Elkaar.

Michaela Bos

Eén van de vriendinnen van Lilian en moeder van twee kinderen, Michaela Bos, kreeg in 2005 de diagnose borstkanker met een uitzaaiing in een lymfeklier. Ze onderging een borstamputatie, okselkliertoilet en kreeg daaropvolgend een chemokuur en hormoonbehandeling, gelukkig met positieve vooruitzichten. Twee weken na de eerste kuur vielen haar haren uit. Ze had al een pruik aangeschaft, zodat ze niet kaal of met een hoofddoek door het leven hoefde te gaan. Het kaal zijn had een grote impact op haar. Het maakte dat ze zich nog zieker voelde als ze in de spiegel keek.
Ze voelde zich kwetsbaar, zo zichtbaar ziek. Het liefst wilde ze wegkruipen. Omdat ze wist dat de kinderen beneden bij het ontbijt op haar wachtten maakte zij zich op en zette haar prachtige pruik op. Ineens was ze er weer! De pruik hielp haar, doordat ze er minder ‘ziek’ uitzag voor de buitenwereld, maar natuurlijk ook voor haar (jonge) kinderen. Dat gaf zelfvertrouwen! Zij was van mening dat iedereen wel mocht weten dat ze ziek was, maar dat niet hoefde te zien! Dankzij haar pruik kon zij doorgaan met haar dagelijkse leven. Ze wilde er net zo positief uitzien als zij zich voelde en is er stellig van overtuigd dat die mooie pruik aan een sneller herstel heeft bijgedragen. Samen met Lilian van Maanen staat zij aan de wieg van het ontstaan van de Stichting Puik voor Elkaar.